State of Kansas

Office of Judicial Administration

Kansas Judicial Center
301 West 10th

Topeka, Kansas 66612-1507 (913) 296-2256
o F'&‘e\\
// N\
hi]

¢ . e \‘<,
A/f'&’s”'x;,. FEE W JUDICIAL ETHICS ADVISORY PANEL
; . .*\ ;.r:n.w;:n;wn n‘!
; WITUEN T i) December 30, 1987
&cua R

X 4

: 4

\ b

Judicial Ethics Opinion JE-23

A lawyer, holding the position of precinct committeeman of a political
party, was appointed as a judge. He now retains both positions.
He inquires whether or not he must resign as precinct committeeman.

Question: Is the position of precinct committeeman of a political
party an "office" in a political party within the meaning
of Canon 7A(1) (a)?

Answer: Yes, it is. Canon 7A(l) (a), in pertinent part, states
"a judge ... should not ... hold any office in a politi-
cal organization." Precinct committeeman is an office in
a political organization within the meaning of the cited
canon. The judge must resign as precinct committeeman
forthwith.

Further, as to whether a precinct committeeman of a
political party holds an "office," see K.S.A. 25-3801,
3802.

Robert H. Kaul, Chairman
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